jantung-degup . ;)

Monday, January 2, 2017

2017

Assalamualaikum and hello there!

Haha gila apa aku ni setahun sekali update blog?

Tak apalah i don't even know ada ke yang give a damn dekat blog bodo ni but who cares anyway hahahahahahaha wth you are doing Fathin its already 2017 so you should slow down your random punchline hahaha yakinyehhhhhhhhhhh

Okay.

My 2017 resolutions are as listed below :

1. To grad on time with a good pointer. I need your pray for ths resolution gais im currently in my           final examination month so yeah mohon doakan!
2. Get a good job to give back to my parents, buy my own house (oh wow) and yeah PTPTN too!
3. Start my Master studies kalau diizinkan Ilahi, Inshaa Allah!
4. Start my first house saving. Oh double wow here lels
5. Own dUCK planner and at least one LE scarf (kahkahkahkah)
6. Get my official license before my L license expires this year!!!



Ini je kot setakat ni? Doakan yeeee para pembaca (if there any) kahkahkah


Regards,
@fa10_syairah

Saturday, January 9, 2016

Internship/Latihan Industri Part 3 : Penempatan ( Company/Syarikat )

Assalamualaikum gaiss!

Lupa nak wish Happy New Year wahahahahah dah lama tak update punya pasal so yes semoga azam baru engkorang tercapai tahun ni dan sentiasa berada dalam lindungan dan rahmat Allah, Inshaa Allah....

Next, penempatan.

Dalam proses latihan industri ni, ini la part yang paling crucial sekali . Dengan company lambat bagi respond, belum cakap pasal rejection lagi...pening!

So tipsnya disini adalah;

1. Make a companies' list that you are going to apply . Supaya lepas taklimat latihan industri tu, korang dah boleh bergerak terus approach company yang korang nak tu.

2. Pastikan company yang korang pilih tu kena dengan korang . Maksudnya kat sini , sama ada dekat dengan rumah, easy accessible by public transport , good allowance in case you guys nak sewa rumah ke hape.

3. Untuk students account, kalau korang nak end up dalam accounting field, go for auditing firm sebab korang akan belajar banyak rather than orang yang dapat bahagian finance sahaja sebab scope dia tak luas macam audit firm . Tapi antara satu disadvantage dekat audit firm , mostly offer allowance yang.....tak berbaloi . Jadi pandai-pandailah cari dan buat pilihan ya?

4. Selain audit firm, recommended jugak untuk ke Big 5 macam Ernest&Young, Deloitte, KPMG, BDO and PwC (PricewatercoopersHouse) untuk masa depan yang lebih terjamin . Allowance pun sangat wow okay percayalahhhhhhhh

5. Kalau dalam dua minggu lepas semester bukak korang masih takde latihan praktikal punya briefing, cepat2 jumpa ketua program ya? Jangan bawak main woi nak buat surat bagai tu ambik masa jugak, so kalau lambat, hujung sem nanti engkorang yang merana! Luls

6. Biasanya universiti akan keluarkan list company yang ambik pelajar praktikal, tapi kalau dia tak keluarkan, korang boleh je drop me an email and I'll give employer database for your reference, okay? Here : fa10syairah (at) hotmail.com

7. Ada certain company letak pointer sebagai requirement macam Big 5 yang iolls list kat atas. Tapi engkorang jangan down pulak, try je apply sebab tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahuuuuu kakakaka lepas apply tu doa la banyak banyak semoga dipermudahkan...inshaa Allah kalau tertulis rezeki korang kat situ, tak kira la apa keputusan korang tu, akan dapat jugak hihi

Okay, sampai sini dulu. Nak tanya pape boleh tanya or e-mail je, hehe

All the best gais!!

Cheers,


Internship/Latihan Praktikal Part 2 : Resume

Assalamualaikum gais,

Dah lama tak menulis sejak aku pun busy nak mati hadap finals kali ni, so I have decided to do something beneficial untuk students lain dekat luar sana yang mungkin akan intern next sem atau bila-bila yang diperlukan, dengan harapan engkorang doakan aku yang baik baik jelah kan leulssssss

So yes, talking about my internship, I'll do a special post on it later, let's focus to this one.

Resume.
Basically resume ni penting masa nak apply intern mahupun masa kerja nanti.
Tapi....pernah dengar CV which is Curricular Vitae?
Apa bezanya?

Okay, resume ni biasanya banyak benda-benda basic macam maklumat diri, latar belakang pendidikan and pengalaman kerja. Untuk CV pulak, macam lebih terperinci sikit terutamanya bab pengalaman kerja . Jadi terpulanglah korang nak buat yang mana sebenarnya asalkan kena kreatif, keep it short and simple, tapi padu . Ha gitulah....

Tips untuk resume :

1. Kalau boleh biar satu page je resume tu, sebab biasanya majikan ni busy dengan kerja seharian so dia perlukan benda yang simple dan mudah supaya tak banyak ambil masa dia . So yes, keep it short and simple tapi cukup informative untuk bakal employee.

2. Boleh jugak buat colourful resume kalau bidang tu bersesuaian. I mean kalau corporate punya field, kena la buat yang basic and bold, jangan berani pulak kaler-kaler konon nak tunjuk pandai kah3 tapi untuk yang art punya field, bebaskanlah ideamu melalui resume . Sangat recommended! Lels



Okay..kalau nak contoh resume , do drop me an email yea, Inshaa Allah iolls bagi. Tak berani post sini caused by safety reasonsssss hihi

So here : fa10syairah (at) hotmail.com



All the best gais!

Cheers,

Wednesday, November 11, 2015

Random

Jadi cuti ni baru kesempatan lepak dengan member. Alah itupun bukan lama, tak sampai sejam tapi okaylahhh.

Bertukar cerita sampailah borak-borak yang buat aku sedar and terfikir something.


Tapi apa aku nak cakap sini adalah....

Mungkin setiap peluang yang datang adalah ruang untuk kau tebus kesilapan engkau dulu atau lebih tepat --

Melakukan perkara yang sepatutnya yang kau buat dari dulu lagi yang mana aku rasa ; baguslah, tak payah nak pening kepala bila fikir masa depan ye dakkkkk?

Tapi andai kata diberi pilihan tapi rasanya pasti takkan ada pilihan macam ni datang dekat aku atau mungkin jadi pada rakan rakan sahabat taulan yang lain....


Mintak jauhlah kalau benda ni datang. Serious. Kalau datang jugak, tak payah lah positif sangat konon ini adalah bahagia yang konon hilang dulu now dah datang balik sebab baru sedar yang mana kaca yang mana permata.


Go to hell i tell youuuuuu kahkahkah


Tapi tengok kes lah ye dakk. Lain kes lain penerimaannya.



Dahlah babai nak buat kerja luls


Cheers,



Sunday, October 18, 2015

Internship/Latihan Praktikal : Part 1

Assalamualaikum gaisss

Entah ada ke tidak orang nak baca catatan macam ni tapi ahhh persetankan ramai lagi kat luar sana macam aku jugak;

"macam mana nak apply intern"
"macam mana nak buat resume"
"contoh coverletter accounting student"

Wahahahaha semua ni keyword aku kat gugel okayy hahahaha


So perkembangan intern aku tak banyak pun, baru 1st call je punnnn

Selagi takde offer letter, iolls malas nak kecoh,bikin hati orang tidak tenteram huhu

So how nak buat resume? Cover letter? Boleh je comment suruh aku email contoh sebab gue malas banget nak tulis bebanyak kah3

yang penting, KISS.

Keep it short and simple.

Kalau banyak sangat achievement kat sekolah and universiti nak tarok kat resume, letak yang kat universiti aje. Hehe



Doakan aku gaisss nebes ni nak tunggu next stage wahahaha




Cheers,


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...